Wat is kinesiologie?
Kinesiologie betekent letterlijk “de leer van de beweging”. Het is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, wanneer en waarom de balans in het lichaam verstoord is (geraakt) en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.
Kinesiologie is een complementaire (aanvullende) natuurgeneeswijze. Het is dus geen medisch beroep en er worden geen medische behandelingen uitgevoerd of diagnoses gesteld. Het kan wel heel goed samen gaan met de reguliere geneeswijzen als aanvulling en versterking hierop.
Binnen de kinesiologie werken we holistisch. Dat wil zeggen dat er van uit wordt gegaan dat alle aspecten van de mens een compleet geheel vormen. Spieren, organen, psyche, emoties en energiesystemen; het één staat niet los van het ander.
Het holistisch gezondheidsmodel ofwel de gezondheidsdriehoek bestaat uit: Structuur, Biochemie en Psyche. Alle zijden van de driehoek zijn met elkaar verbonden. Een verstoring in het ene vlak beïnvloedt de andere zijden van de driehoek en dus de mens in zijn gehele wezen.
Voorbeelden:
Structuur: verstappen, vertillen, slechte werkhouding
Chemie: slechte/ ongeschikte voeding, luchtvervuiling, medicijnen
Psyche: stress, angst, verdriet, emotionele spanning.
Een lage rugpijn kan bijvoorbeeld voortkomen uit een slecht werkende darm. En emotionele spanningen kunnen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.
Zelfgenezend vermogen
Jouw lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Echter, door verschillende oorzaken kan je energiehuishouding flink uit balans raken. Er wordt dan meer energie verbruikt dan dat je kunt aanvullen. De energiestroom kan ook vertragen of zelfs blokkeren, wat kan leiden tot allerlei klachten. Wil het lichaam goed zelfhelend kunnen functioneren, dan is er dus een goede energiebalans nodig. Wat een kinesioloog doet is blokkades in de energiebalans opsporen en deze verhelpen. Hierdoor kan dit zelfgenezend vermogen weer zijn werk gaan doen. Een goede energiedoorstroming leidt tot een beter evenwicht (fysiek, emotioneel, mentaal, bio-chemisch, spiritueel, energetisch). Er wordt op deze manier niet alleen ruimte gemaakt voor het begin van herstel, maar tegelijkertijd wordt ook het bewustzijn vergroot. Inzicht bij jou als cliënt is erg belangrijk. Hoe kwam het dat er blokkades ontstonden? Wat kan ik zelf doen in de toekomst om dit te voorkomen en mijzelf te helpen op mijn weg naar herstel en een gelukkiger leven?
Onbalansen en blokkades kunnen met diverse technieken worden gecorrigeerd. Er wordt gewerkt met een breed scala aan balanceertechnieken. Kinesiologie is een combinatie tussen westerse en oosterse geneeswijzen en dat zie je ook terug in de werkwijze. Er wordt onder andere gewerkt met: (wervel)reflexpunten, acupressuurpunten, stress-release, fysieke oefeningen, voedingssupplementen, meridiaan- en chakratechnieken.
Ontstaan van Kinesiologie
De Amerikaanse chiropractor George Goodheart startte in 1964 met deze therapievorm. Hij ontdekte dat de spieren van sommige patiënten tijdens zijn behandelingen reageerden met spanningsveranderingen als zij last hadden van stress. Spieren, begreep hij, kunnen heel wat informatie onthullen over de fysieke, mentale én emotionele gezondheid van mensen. Voor zijn ‘Toegepaste Kinesiologie’ combineerde hij informatie uit onder andere de chiropraxie, osteopathie en acupunctuur. Kinesiologie betekent letterlijk “de leer van de beweging”, iets dat terug te leiden is naar het fysieke aspect dat gebruik maakt van de kennis uit de chiropractie. Kinesiologie in de vorm waarbij er gebruik wordt gemaakt van de spiertesten, de combinatie met de meridiaanleer en acupressuurpunten wordt ‘Applied Kinesiology’ oftewel ‘Toegepaste Kinesiologie’ genoemd.
John Thie, D.C. (V.S) maakte Applied Kinesiology voor een breder publiek toegankelijk met zijn Touch for Health-methode. Zo hebben wetenschappers uit verschillende disciplines kennis gemaakt met de spiertest en de basis voor de huidige kinesiologie gelegd.