Meridianen
Een meridiaan is een energiebaan, een kanaal dat o.a: organen, weefsels en chakra’s met elkaar verbindt en energie door het hele lichaam verspreid (Chi/ levensenergie). Hier komt ook de naam van mijn praktijk vandaan; Rivers of Chi. De meridiaanstroom is een voortdurende beweging van energie die van de ene naar de andere meridiaan stroomt. Yin en Yang wisselen elkaar af. Als de stroom ongehinderd verloopt kan het lichaam optimaal functioneren. Door allerlei invloeden, bijvoorbeeld stress, kan het systeem overladen worden en blokkeren. Onderbreking in de Chi stroom kan leiden tot aandoeningen en ziektes.
Een meridiaan ligt dichter aan de oppervlakte dan een orgaan en is dus ook gevoeliger voor aanraking, acupunctuurnaalden ,acupressuur en diverse andere technieken. Een acupunctuurpunt is een knooppunt waar de energie van de meridiaan en het bijbehorende orgaan toegankelijk is. Door dit punt te masseren, naaldjes in te prikken of te tappen kan de stroom in die meridiaan worden geactiveerd of gekalmeerd. Bij kinesiologie worden overigens geen naaldjes geprikt. Wij gebruiken deze punten o.a. als acupressuurpunten.
Binnen de kinesiologie werken we met de volgende meridianen:
- 2 middellijnmeridianen: Goeverneurmeridaan en Conceptievat/ Centrale meridiaan
- 2 functiemeridianen: Kringloop- en Drieverwarmermeridiaan
- 10 orgaanmeridianen: Maag-, Milt-, Hart-, Dunne-darm-, Blaas-, Nier-, Galblaas-, Lever-, Long-en Dikke-darmmeridiaan.
- 8 extra meridianen: Ren Mai-, Du Mai-, Mobility Yin-, Mobility Yang-, Vital-, Belt-, Regulating Yin-, Regulating Yangmeridiaan.
Wetenschappelijk
Onderzoek via elektronenmicroscopie en scans hebben in 2013 de energiebanen in het lichaam kunnen aantonen. Wat de Chinezen al 2.000 jaar geleden wisten en nog steeds via accupunctuur met succes in hun ziekenhuizen toepassen, lijkt nu langzaam in de westerse wetenschap door te dringen en het wordt gezien als een ‘nieuw anatomisch systeem’. Dit systeem wordt ‘Primo Vasculair System’ (PVS) genoemd.
Chinese organen
Hoewel een aantal van de meridianen de namen dragen van organen, dient dit toch iets anders bekeken te worden. De Chinese organen zijn te beschouwen als een soort ‘dubbelgangers’ van de westerse organen. Ze bestaan naast elkaar, veranderen dikwijls in reactie op elkaar, maar hebben verschillende en zelfstandige functies.
Energiepunten
Op de energiebanen (meridianen) bevinden zich concentraties van energie: zoals in stromende rivieren draaikolken aanwezig kunnen zijn, bestaan er dergelijke plekken op de meridiaan. Deze energie-concentratiepunten (acupunctuurpunten) worden aangeduid met namen die gelijken op de stroming van water. Bij het bronpunt begint de energiestroom van de meridiaan, de bron wordt een beek (beekpunt), groeit aan tot een rivier (rivierpunt), verandert in een stroom (stroompunt) en wordt uiteindelijk een zee (zeepunt). Eenmaal in de kracht van de zee kan de meridiaan voluit stromen.
Acupunctuurpunten die aan het begin van een stroompje liggen hebben een andere werking dan verderop gelegen. Op de onderarmen en onderbenen liggen op de meridianen punten volgens patronen die omschreven zijn in de 5 elementenleer.